Pletguide

 

Fjern snavs og pletter
Den almindelige rengøring af tæpper begrænser sig til støvsugning med et glat mundstykke. Et tæppebørste-mundstykke tager ganske vist bedre ved, men kan kradse luven op, så tæppet slides hurtigere end normalt. Undtagelsen er tæpper uden luv eller med kort luv. De tager ingen nævneværdig skade.

Pletter på tæppet kan være vanskelige at fjerne fuldstændigt og uden at der efterlades skjolder. Her er det vigtigt, at spild straks suges op og området efterfølgende duppes med en sugende linnedklud og lunkent vand. Undgå at gnide på pletten.

En vådrensning bør udsættes længst muligt, da en behandling med shampoomidler vil nedsætte imprægneringens effekt. Desuden kan man ikke regne med, at tæppet bliver som nyt efter en rensning. Slidte partier vil træde tydeligere frem, og der kan være gamle pletter, som ikke kan fjernes, men i stedet bliver mere synlige på det rengjorte tæppe.

Den bedste løsning vil være at fjerne pletter med rensemidler og behandlinger, der er egnet til opløsning af netop det spildte produkt – og helst så hurtigt som muligt, efter at uheldet er sket. Efterfølgende kan de fleste typer pletter fjernes med forskellige rensemidler. Det anbefales dog først at afprøve behandlingen på et mindre synligt stykke af tæppet for at undgå, at den resulterer i misfarvning eller anden skade.

I den efterfølgende oversigt kan du se, hvilken metode der er bedst til fjernelse af forskellige plettyper.

Blod: Fjernes omgående med koldt vand. Indtørrede blodpletter opblødes med koldt vand, hvorefter pletterne børstes forsigtigt med en neglebørste.

Blæk: Dup med sprit på en klud, eller benyt et specialrensemiddel, der kan købes hos tæppeforhandlere.

Kaffe: Suges straks op med en blød svamp eller et frottéhåndklæde. Hæld danskvand på pletten og sug igen. Gentag processen, til pletten ikke længere smitter af. Læg til sidst et lag kartoffelmel på det spildte område. Efter at det er helt tørt, fjernes melet med børste og støvsuger.

Kakao: Fjernes med en blød svamp og lunkent vand. Er kakao-pletterne tørret ind, kan de fjernes med en pletfjerner, der kan købes hos tæppeforhandlere.

Kuglepen: Blækklatten eller -stregerne duppes med sprit på en klud. Hjælper det ikke bruges et specialrensemiddel fra tæppehandleren.

Olie: Dup med rensebenzin på en ren, hvid klud. Start rensningen udefra og arbejd ind mod plettens midte.

Rødvin: Suges straks op med en svamp. Ellers er fremgangsmåden den samme som for kaffe.

Skosværte: Samme fremgangsmåde som for olie.

Spritpen: Dup med sprit på en klud. Benyt eventuelt et specialrensemiddel fra tæppeforhandleren.

Stearin: Skrab forsigtigt så meget bort som muligt. Efterbehandl med acetone eller rensebenzin på en ren, hvid klud.

Tjære: Dup med rensebenzin på en ren, hvid klud. Start fjernelse af pletten fra periferien, og arbejd ind mod midten.

Tusch: Brug en speciel tuschfjerner, som fås i handlen.

Lugt fra pletter: Lugt fra pletter af fx afføring, opkast og urin fjernes med ikke-klorholdige lugtfjernere, fx Rodalon.

I butikken forhandler vi bl.a.:

- Pletfjerner til tæpper og vinyl. 

- HOST tørrens (pulver til naturprodukter).           

- Tæpperenser (vådrens) til større renseopgaver.

Du kan også læse Gulvbranchens folder omkring vedligholdelse og rensning af tæpper, klik her(pdf-fil)

Har du ikke selv mod på at rense dine tæpper, henviser vi dig gerne til vores samarbejdspartner på området:

Vaskebjørnen